Posted by on jan 25, 2017 in Egyéb |

A Szent Imre plébánia és a Csengelei Alapfokú Művészeti Iskola Évadnyitó hangversenyt szervezett, melynek a csengelei Szent Imre templom adott otthont január 21-én. Az eseményen jelen voltak a Világi Apostolok Közösségének (VAK) tagjai, akik a szomszédos Kiskunmajsán tartották évi rendes téli találkozójukat. A hangversenyt megtisztelték jelenlétükkel Antal Imre plébános és Kormányos Sándor polgármester urak is.

Köszöntő beszédében plébános úr örömét fejezte ki azért, hogy ilyen találkozásokra, programokra is sor kerülhet Isten házában, és lelkesítő szavakat mondott a VAK tagjainak, megköszönve nekik azt a szolgálatot, melyet az ország különféle településein végeznek az egyházközségekben. Mint mondotta, egyre fontosabb a világi apostolok szerepe, akik családos emberekként segítik a felszentelt személyek munkáját.

A hangversenyt a Csengelei Rézfúvós Kvartett (Katona Petra Mária, Katona Johanna – trombita, Széplaki Vivien és Katona Veronika – kürt), nyitotta meg három rövid dalfeldolgozással, majd a vendégek mutatkoztak be. A Velki, Telek és Kiss család tagjaiból összeállított alkalmi együttes Nicolaus Hermann: Wir singen dir Immanuel kezdetű énekét adta elő furulya, gitár és hegedű kísérettel. Az énekegyüttes tagjai Nagyszékelyről, Békéscsabáról és Csólyospálosról érkeztek, ahogyan a VAK tagjai között is voltak családok az ország minden tájáról.

Szintén a vendégek között volt Márton Gergely, a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, aki Mouret Rondóját adta elő trombitán. Felkészülésében segítette és a fellépésére is elkísérte őt tanára, Szalai Krisztián.

A további fellépők mind Czirok Zoltán tanítványai, és amint őmaga fogalmazott, „büszkeségei” voltak: Zólyomi-Katona Theodóra Loeillet szonátájának Largo és Allegro tételét, Lajos Judit és Farkas Ákos, akik jelenleg a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói, W. A. Mozart három kürtduóját adták elő. Vörös József harsonaművész, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja Corelli d-moll szonátájának két tételével kápráztatta el a jelenlévőket. A zongorakíséretről Horváth Lívia gondoskodott.

Az általános iskolából már elballagott diákokból álló Csengelei Rézfúvós Együttes (melynek tagjai név szerint Holo Patrik, Zsolnai Balázs, Pigniczki Dóra, Martus Nikolett, Tóth Ákos, Csókási Evelin, Széplaki Szintia, Forgó Judit, Farkas Ákos, Tóth Bence, Kormányos Adrián) Handel Sarabande-ját adta elő Gömöri Balázs és Kalmár Gergely közreműködésével. A Csengelei Fúvószenekar Charpentier, Dizzy Stratford és Jacob de Haan darabjainak eljátszása után Albinoni Adagióját adta elő ráadásként a kiváló akusztikájú templomban. Czirok Zoltán, a Csengelei Fúvószenekar vezetője örömét és köszönetét fejezte ki azért, hogy ilyen felemelő helyen játszhat a zenekar.

Polgármester úr zárszavában megköszönte a szervező Katona házaspárnak és a fellépőknek, hogy létrejöhetett ez a csoda, és köszönetet mondott Imre atyának, hogy ehhez helyet biztosított. A Szent Imre hercegről szóló ének előadása után plébános úr áldással bocsátott mindenkit útjára.

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy a templomban a kinti hideg ellenére is igen kellemes volt a hőmérséklet. Köszönjük polgármester úrnak, hogy időt, energiát nem sajnálva intézkedett a fűtés megoldásáról.

A magam részéről hálásan köszönöm mindazok munkáját, segítségét, akik tevékeny részt vállaltak abban, hogy ez a felemelő élményt nyújtó, csodálatos szombat esti program megvalósulhatott.

Zólyomi-Katona Theodóra

IMG_1351

IMG_1353

IMG_1360

IMG_1367

IMG_1371

IMG_1375

IMG_1377

IMG_1379

IMG_1382

IMG_1390

IMG_1399

IMG_1411