Bemutatkozik a Balástya Móra Ferenc Vadásztársaság

A társaság 1967. július 25-én alakult meg a mai formájára. A társaság területe 15.390 ha, ez öt község területén helyezkedik el. Csengele 5355 ha, Pusztaszer 99 ha, Forráskút 902 ha, Kistelek 4592 ha, Balástya 4442 ha hasznos vadászható területtel.

Tagjainak létszáma 55 fő, amiből 5 fő az alkalmazott hivatásos vadász. Az ő feladatuk ellátni a szolgálatot, ami magába foglalja a vadak őrzését, etetését, vadásztatását, a káros szőrmés és szárnyas dúvadak irtását, az apró vadállomány megőrzése és a tanyán élő gazdák baromfitartása érdekében. Ezen kívül kapcsolatot tartanak a területen lévő erdő- és mezőgazdálkodókkal azért, hogy a vadkárokat megelőzzék, vagy minimálisra csökkentsék.

Az 50 fő taglétszámból 7 személy csengelei lakos és további 8 főnek van földtulajdona Csengelén.

Fő vadfaj az őz, ami a társaság gazdasági árbevételének döntő részét biztosítja. A területen előfordul a gímszarvas és a vaddisznó, aminek a károkozása is már megjelent a veteményekben. Az apró vadállomány (fácán, mezei nyúl) vadászata döntően a tagok vadászati lehetőségét biztosítja és egy kisebb hányada bérvadászatként árbevételt is jelent.

A társaság szakszerű és tervszerű vadgazdálkodása igyekszik egyensúlyban tartani a vadgazdálkodó és a mező- és erdőgazdálkodók érdekeit. A vadásztársaság gazdálkodását és tervszerű működését igazolja, hogy a vadásztársaságot 2015. augusztus 29-én a Csongrád Megyei Vadásznapon gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettal tüntették ki, ami a magyar vadgazdálkodók legnagyobb elismerése. Ezen kívül a vadásztársaság részt vállal a területen levő önkormányzatok és más társadalmi szervezetek életében is. Több éve részt veszünk a balástyai Virág és Zöldségfesztiválon, mint kiállítók. 2015-ben Csengelén is bemutatkoztunk a XX. falunapokon, trófeák és preparált állatok bemutatásával. A vadászházunknál (Balástya Tanya: 503.) több éve megszervezzük a Kisteleki Veterán Motorosok Találkozóját.

A jövőre tekintve célunk, hogy a vadásztársaság 2017-től kezdődő vadászati ciklusban is maradjon a mai formájában. Szeretnénk az újonnan vizsgázó vadászoknak is vadászati lehetőséget biztosítani, amennyiben igényük van rá, ehhez nem szükséges feltétlen a tagsági viszony. Célunk a legjobb kapcsolattartás az önkormányzatokkal, az erdő- és mezőgazdálkodókkal, a lakossággal. Amennyiben a települések igénylik úgy a rendezvényeiken is szívesen részt vállalunk.

A társaság elérhetőségei: moravt@citromail.hu, vagy 06-30/655-73-88

Aurer Mihály

1987 óta a Balástya Móra Ferenc Vadásztársaság elnöke

1

???????????????????????????????

Translate »
Megszakítás