Májusi programok az óvodában

Madarak fák napja (május 10.)

Az óvodai környezeti nevelésünk során célunk a természeti és társadalmi környezethez való pozitív viselkedési formák és magatartásmódok kialakítása, a környezeti kultúra iránti igény megalapozása. A gyermekek közvetlen környezetében lévő élővilág megismertetése és megszerettetése. Fontosnak tartjuk a gyerekek közösségi nevelését, az egészséges életmód kialakítását a helyi lehetőségek kihasználásával.

Az óvoda környéke, udvara és a szervezett séták és kirándulások nagyszerű lehetőségeket kínálnak a gyermekek számára, hogy közvetlenül megtapasztalják a környék szépségeit, mindezek által maradandó élményekhez jutva.

A gyerekek nagy örömmel vesznek részt az egy-egy eseményhez kapcsoló különböző tervezett tevékenységeken.

Nem történt ez másként a madarak fák napjára rendezett színes tevékenységsorozat kapcsán sem. Beszélgettünk a gyerekekkel a fák, az erdő szerepéről; az erdőben élő állatokról, madarakról. Az itthon is honos kerti madarak jelen vannak óvodánk kertjében is. Ezeket a madarakat folyamatosan figyeljük minden évszakban, télen gondoskodunk etetésükről. Megfigyelt madaraink: cinke, galamb, veréb, feketerigó, fakopáncs. A költöző madarak közül a gólya, fecske.

A nap folytatásaként a gyerekek készítettek papírból festéssel, ragasztással fát, amiket egymás mellé helyezve alakítottuk ki saját erdőnket. Ragasztottunk fészket madárfiókákkal, az ügyesebbjei pedig hurkapálcából és színes papírból gólyát készíthettek. A nap zárásaként népi körjátékokat játszhattak a gyerekek.

 

Kirándulás a van der Duim tanyán

A csengelei óvodások és bölcsődések május 20-én ellátogattak egy Csengelén élő holland család farmjára. A házigazda, Sandra de Buck megmutatta az állatait, amiket meg is tudtak simogatni a gyerekek. A legjobban a kecskesimogatást és etetést élvezték, hiszen mindannyian bemehettek az ő területükre, szabadon sétálgatva a kis gidák között.

Ezen kívül megnézték az ovisok a lovakat, borjúkat, birkákat, malacokat és tyúkokat is. A séta befejezéséül a gyermekek örömmel fogyasztottak el egy kis ropogtatnivalót és közben akinek még kedve volt hintázhatott és csúszdázhatott, homokozhatott is. A szülőknek köszönjük a felajánlásokat, Sandrának pedig a lehetőséget, az önkormányzatnak pedig hogy kivittek bennünket.

 

Kihívás napja

Az egészséges életmódra nevelés kapcsán – amely az óvoda egyik lényeges feladata – tartottuk az idei kihívás napját május 24-én.

A nap a reggeli közös tornával kezdődött a nagycsoportban. Volt zenés aerobik, népi játékok és gyermektáncok is.

A tízórai a naphoz kapcsolódóan zöldségekből és gyümölcsökből állt, hiszen az egészséges táplálkozás is a programunk része. Almából, banánból és répából még turmix is készült a gyerekeknek, amit örömmel fogyasztottak el. Tízórai után folytatódott a mozgás, akadálypályák és ügyességi játékok színesítették a délelőttöt. A gyermekek és felnőttek egyaránt jól érezték magukat. Köszönet a szülőknek a sok finom zöldségért, gyümölcsért.

 

Buborék party

Május 25-én a Truffaldino Bábszínház szezonzáró előadása rendhagyóra sikeredett, ugyanis a művészek, különleges, „buborék party”-val kedveskedtek a gyermekeknek. Négy helyszínen különböző technikákkal, különböző méretű buborékokat fújhattak, festhettek, eregethettek a gyermekek. Mindenki élvezte a csodálatos buborék világot, kicsi és nagy egyaránt. Itt köszönjük meg a szülőknek, hogy lehetőséget adnak a Truffaldino Bábszínház művészeinek, hogy a nevelési év folyamán, különleges látvánnyal, mesékkel kápráztassanak el minket.

 

Kirándulás a kiskunmajsai Lópofa Lovardába

Másnap újra izgalmas élményeket kínáltunk a gyerekeknek, ugyanis a Lópofa Lovardában, lovas oktató és lovas terapeuta segítségével, minden gyermek lóra szállhatott és a tanpályán mehetett néhány kört. A gyermekek nagy lelkesedéssel vettek részt a programon, volt, aki a nagy lovat, volt, aki a pónit választotta. Aki éppen nem lovagolt, az a lovarda fa játszóterén tölthette az időt. Köszönetet mondunk önkormányzatunknak, hogy a kisbusszal biztosította az utazási lehetőséget.

 

Gyereknap

A csengelei bölcsődéseknek, óvodásoknak május 27-én tartottuk a Gyereknapot.

A szülőkkel közösen megrendezett programon „Falunéző járattal” kiutaztunk a csengelei táborozóhelyhez, ahol árnyat adó fák alatt az óvónők ötletei alapján színes programok vártak a gyerekekre. Különféle mozgásos, ügyességi játékokkal készültünk számukra.

Az anyukák finom palacsintával kedveskedtek a kisgyermekeknek, amit jóízűen elfogyasztottak.

Köszönjük a kedves Szülőknek a segítő munkát, felajánlásokat, az utazási lehetőséget, a polgárőrségnek a közreműködést, hogy élménygazdag Gyereknapot tudtunk biztosítani.

 IMG_9044

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Translate »
Megszakítás