Természet az iskolában

A Csengelei Általános Iskola ismét egy nagyon érdekes és felettébb látványos berendezéssel gazdagodott, köszönhetően a TÁMOP-3.3.17-15/1-2015-0006 azonosító számú pályázaton való sikeres részvételének. Az „Iskola a természetben” nevezetű program kapcsán elvégzett munkának többek között egy akvapóniás akváriumrendszer lett a gyümölcse, amely már folyamatosan működve a főbejárat mellett díszeleg.

A gyermekek izgatottan tanulmányozták a január 21-ére felépülő látványosságot, amely az aranyhalaival, színes köveivel, zöld növényeivel és díszvilágításával nagyszerűen dobja fel az aula hangulatát. Mindemellett a természetismerettel/biológiával kapcsolatos figyelemfelhívó és szemléltető funkciója is említést érdemel. Az akvapóniás folyamat során megtermett zöldségeket (például petrezselymet és bazsalikomot) szintén az iskolások használják majd fel.

Az akvapónia egy olyan élelmiszer termelési eljárás, amelyben a vízművelés (halak tenyésztése) és hidroponika (növények termesztése talaj helyett tápfolyadék segítségével) módszerei egyszerre vannak jelen egy szimbiotikus közegben. A vízgazdálkodás során tápanyagban gazdag víz keletkezik, amely az állatok számára már mérgező. A folyamat során ezt a vizet a hidroponikus rendszerbe vezetik, ahol a növények felveszik a benne található tápanyagokat. Az így megtisztított víz ismét alkalmas a vízi állatok számára.

 

Honeyview_al8

Honeyview_b5

Honeyview_e1

Honeyview_gy3

Honeyview_h4

Honeyview_p6

Honeyview_s7

Honeyview_v2

 

Translate »
Megszakítás